erkkilaitila1 Vastuullinen yhteiskunta

Populismi on järjettömyyttä, mutta kybernetiikka sen vastakohta

  • Video populismista: https://youtu.be/D1WyenlVEdA
    Video populismista: https://youtu.be/D1WyenlVEdA

Italian populismin syyt ovat sen omalaatuisessa historiassa. Matteo Renzin häviö vaaleissa johtui henkilöllistymisestä, mikä on oikean "jalorotuisen" politiikan teon vastakohta. Asian pitäisi ratkaista.

Tässä videossa on syväanalyysiä systeemiajattelun keinoin mitä populismi on. Samalla kuvataan kybernetiikkaa siten kuinka voidaan rakentaa yhteiskuntajärjestelm(i)ä, jotka ovat ennustettavia, valvottavissa, luotettavia ja oppivia kuten mallikelpoinen lapsi koulussa. Tällä määritelmällä on nimi Viable System. Sillä periaatteella Chile presidentti Allenden johdolla onnistui jo 1970-luvulla luomaan eräänlaisen ihannevaltion. Se oli kyllä sosialistinen ja se olikin sen heikkous, mistä syystä se loppui äkillisesti sotilasvallankaappaaukseen.

Nyt Suomella ja Euroopalla olisi hyvä syy populistien aiheuttamassa puristuksessa opiskella kybernetiikkaa: viisauden, säätyvyyden ja oppivuuden tiedettä.

Nykyiset poliitikot, nykyinen media ja kansalaiset eivät tosin ole valmiita muutoksiin, koska ovat menettäneet uskonsa yhdessä kehittymiseen yleisesti. Valtapiirit kahmivat etuja itselleen.

Paras keino kohti raikkaita uusia muutoksia tapahtuu silloin kun löydetään uusi suunta, ihanne, mitä kohti edetä. Toisen maailmansodan jälkeen Suomi nousi jaloilleen sotakorvausten ansiosta. Näin Suomeen syntyi teollisuus.

Matteo Renzi epäonnistui ihanteen kuvaamisessa, koska meni äänestyttämään perustuslain muuttamisesta, mikä ei kansaa kiinnosta juurikaan. Siksi hän hävisi. Kukaan kunnon kyberneetikko ei tekisi niin alkeellista virhettä, vaan esittäisi tulevaisuuden yhteiskuntansa sellaisena kuin luulee sen kiinnostavan myös kansaa.

Reilun tunnin mittainen video selostuksineen löytyy täältä (suoraan Youtubesta täältä).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Paha ristiriita, jota kirjoittaja ei näytä huomaavan:

Systeemiajattelu on

1) meta-ajattelua
2) syvällistä ajattelua

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Kun noustaan niin sanotusti meta-tasolle, silloin mietitään yleisiä periaatteita. Mikä on valtion tarkoitus? Yhtäkkiä ollaankin syvällisessä ajattelussa. Mikä on populismin tarkoitus suhteessa muihin kansanliikkeisiin, kuten eliitti?

Ei mikään estä sinua ajattelemasta syvällisen filosofisesti yhteiskunnan hyvyyttä tavoitellen.

Jos katsot systeemiajattelun eri ilmentymiä, sieltä löytyy tarkka suunnittelulähtöinen suuntaus: hard systems ja pehmeitten systeemien metodologia: soft systems. Siihen luetaan yleensä kompleksisten systeemien haasteet, joita myös videossani sivuan.

Ei pidä etsiä kaikesta ristiriitaa. Totuuksia voi, Lauri hyvä, olla monia. Populismia ei olisi, jos meillä olisi vain yksi totuus, siis se joka hallitsee. Siitä tässä juuri on kysymys.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Käytännöstä irtautunutta populismia on ilmassa ja laajalti. Kuvaavia esimerkkejä ovat Britannia Brexit -äänestys, Filippiinien ja USA:N presidentinvaalit, Venäjän sotatoimet Euroopassa ja Syyriassa, Turkin Erdoganin valtapyrkimykset ja nyt tämä viimeisin Italian äänestys.

Vallassa olevat, kansat ja kansanosat elävät omissa toisiaan kohtaamattomissa maailmoissa. Monien toivo on vahvassa johtajassa ja näitä paikallisia hitlereitä kyllä ilmaantuu, kun aika on heille otollinen. Ikävä kyllä nyt on sellainen aika.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Viimeisenä tartutaan kuviteltuun Messias-hahmoon. Näin kävi Saksassa 1930-luvulla ja Italiassa myöskin. Siinä vaiheessa järjen ääni on ehkä jo sammunut.

Nyt on hyvä itse kunkin herätä ajattelemaan mitä yhteiskunnalta haluaisi, ja toimia sen mukaan.

Toimituksen poiminnat