erkkilaitila1 Vastuullinen yhteiskunta

Yhteiskunnan tervehtymisen periaatteet

  • Yhteiskunnan tervehtymisen kuvaus Krimin sodasta alkaen
    Yhteiskunnan tervehtymisen kuvaus Krimin sodasta alkaen

Vaikeina ja haasteellisina aikoina ihmiset etsivät joko pelastajaa, siis Messiasta tai tietoa, elämänfilosofiaa. Trump on löytänyt itselleen tuon "markkinaraon". Hän on tuotteistanut itsensä. Se reitti voi olla vaarallinen. Mutta Clinton edusti eliittiä, ja siksi hänen elämänfilosofiansa oli liian huono USA:n kansalle. Kovinkaan montaa aidosti tyytyväistä äänestäjää USA:ssa ei varmaan ollut.

Turvallisin reitti, millä yhteiskunta voi eheytyä, liittyy parempaan ymmärtämiseen ja hyviin arvoihin. Mottoni on Content is King, but Context is God. Niiden väliin jää ihmisten väliset suhteet, Queen. Alkuperäinen mietelause on Gary Vaynerchuckilta. Konteksti ratkaisee USA:ssakin, sekä EU:ssa, minkä tilanne on kestämätön toisella tapaa.

Olen kehittänyt Lehman Brothersin - kriisistä lähtien periaatetta kuinka yhteiskuntaa voisi parhaiten ymmärtää meta-tasolla, jotta sen ansiosta voi ymmärtää konkreettisiakin tapauksia sujuvasti ja varmasti. Tämä on eräänlaista tiedon alkemiaa, missä aikanaan kunnostautui muun muassa Yrjö Ahmavaara. Maailmanlaajuisesti kybernetiikkaa on kehitetty kymmenet vuodet, mistä parhaana sovelluksena Chilen valtion hallintomalli 1970-luvulla.

Uusi kirjani (kuvassa tietoa siitä) valmistuu helmikuussa. Sen nimenä on Yhteiskunnan tervehtymisen periaatteet. Se on elämänfilosofiaakin ja tekniikkaa ja mallintamista.

Siinä määritellään kahdeksan sektorin mukaan yhteiskunta lukuisilla eri tasoillaan: kulttuuri, tutkimus, vuorovaikutuksen haasteet, uudistumisen keinot, markkinat, työelämä ja aikaansaannokset kohti oletettua hyvää tulevaisuutta. Se on kenties systeemisin kirjassa esitetty yhteiskunnan malli koskaan, koska perustuu hyvin varmoihin peruskäsitteisiin ja käytännön esimerkkejä on lukuisa määrä. Sotilasvallankaappaus romautti vuonna 1973 Chilen systemaattisen valtion, joka oli tieteellinenkin menestys.

Toivottavasti mitään maata ei romauteta nyt, eikä tulevaisuudessa. Siihen systeemiajattelun taidot ja avara asenne ovat hyvää ennaltaehkäisevää lääkettä, jos päättäjät niitä omaksuvat.

Lähes jokainen artikkeli, mitä Uuden Suomen palstalla on koskaan kirjoitettu, voidaan hahmotella visuaalisesti tämän metodiikan avulla, ja sitten pohtia kommentteineen mistä on kysymys. Se on meta-ajattelua, vaikka joku tällä palstalla perustelematta väittää toista. Systeemiajatteluun liittyy taito perustella ajatuksensa, varsinkin sitä on kriittinen systeemiajattelu (Critical Systems Heuristics), mikä tähtää suoraan (yhteiskunnalliseen) vaikuttamiseen -- maailman parantamiseen.

Blogi aiheesta täällä: http://metayliopisto.fi/blogi-blog-page/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Erkki,

mitä kautta tuo kirjasi on saatavissa? Löytyykö siitä lyhyttä esitettä?

Toimituksen poiminnat