erkkilaitila1 Vastuullinen yhteiskunta

Millaiselta näyttää EU:n virtuaalinen setelipumppu?

  • Miltä näyttää setelipumppaus periaatteessa
    Miltä näyttää setelipumppaus periaatteessa
  • Piakkoin valmistuva Ihannekirja sisältää 100 muutakin vastaavaa kuvaa ja aihetta.
    Piakkoin valmistuva Ihannekirja sisältää 100 muutakin vastaavaa kuvaa ja aihetta.

Sain Jari Rutasen blogista kimmokkeen luonnostella kuvaa mistä setelielvytyksessä on kysymys (tein kuvan reilussa tunnissa, joten taso on mitä on).

Systeemiajattelu on metodiikka, jolla pääsee pureutumaan isoihin ongelmiin syvälle asti. Kuvassa on aloitus ja tietoja siihen löytyy myös sivustolta: http://money.visualcapitalist.com/worlds-money-markets-one-visualization...

Onhan se mahtavaa virtuaalisen rahan läiskettä. Maailman johdannaisten kokonaisarvo ylittää 600 biljoonaa dollaria, joten se on lähes 100.000 euroa / jokainen maailman kansalainen. Velkaa on kolmas osa siitä.

Jos kuvassani on virheitä (en ole talouden ekspertti), laittakaa kommenttia, niin päästään esittelemään ministeri Petteri Orpolle laskelmaa kannattaako eurossa olla vai ei.

Pidempi seloste löytyy täältä.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Nykyisin muodissa olevassa taloustieteen haarassa arvo ja hinta ovat synonyymeja. Sen sijaan marxilaisessa terminologiassa ne tarkoittavat kahta eri asiaa. Hinta on kummallekin terminologialle yhteinen asia, mutta arvo tarkoittaa eri asioita.

Marxilaisessa terminologiassa arvo tarkoittaa sitä työmäärää, jonka tekeminen on yhteiskunnallisesti välttämätöntä tuotteen valmistamiseksi.

On syytä miettiä, onko ylipäätään mitään järkeä sanoa, että joidenkin vedonlyöntien arvo on suurempi kuin maapallon koko reaalitalous?

Jos sinä ja minä löisimme keskenämme tsiljoona dollaria vetoa siitä, paistaako huomenna aurinko vai ei, niin olisimmeko me tuon vedonlyönnin myötä luoneet tsiljoona dollaria uusia arvoja? (Oletetaan, että meistä kumpikin on liian iso kaatumaan, eli vedon ratkettua veronmaksajat maksavat.)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Vetoa tässä on tosiaan lyöty se 630 biljoonaa, mitä summaa maailman kansalaiset eivät pysty koskaan maksamaan, paitsi orjatyöllä.

Niinhän se demokraattisesti menee, että Kallella, Jussilla ja Pekalla on perjantaipullonsa jokaisella. Demokraattisesti päätetään, että juodaan Pekan pullo. Sitten kun taas tekee mieli, demokraattisesti päätetään, että jokainen juo pullonsa...

Kivoja kuvia löytyy täältä: http://money.visualcapitalist.com/ Sinne kannattaa kirjautua niin alkaa maailmantalous paljastua...

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Tutkijaa kiinnostaa, miten tähän pumppaukseen on jouduttu.
Minulle on ollut valtaisa yllätys, tämä makrotalouden maailma.
Muuten koulutuksen alueella aateloitu Sir Ken Robinson tässä animaatiossaan valottaa tehdasmaisen koulutussysteemin vaikutusta siihen, että divergentin ajattelu taito kansalaisilta katoaa jo koululaitoksissa.
Sen takia ihmiset työelämässä ajautuvat kuin tukki koskessa päättämään aivan typeriä asioita.

Onhan tuo rahan pumppauskin aivan älytöntä. Jos tavallinen kansalainen ajaa vähän ylinopeutta, niin jo on tarkastaja sakkolapun kanssa vaatimassa oikeuksiaan. Jos maksu myöhästyy vähän, tulee 50% sakot päälle. Kui?

https://www.ted.com/talks/ken_robinson_changing_ed...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Mukava kuulla, että mun jutuista on ollut jotain inspiraatiota!

--

Rahaelvytys on väärä lääke, sillä se ei ohjaudu reaali-investointeihin, vaan asset-kupliin/asset-inflaatioon.

Oikea lääke euroalueella on euroalueen purkaminen ja siitä seuraava pankkikriisi ja lama, jonka jälkeen lähdetään terveeltä pohjalta uuteen rivakkaan nousuun.

Olen kuitenkin sen verran skeptinen, että mitään ei tulla tekemään, vaan jossain vaiheessa elvytyksen seurauksena inflatoituneet valtionvelkakirjat romahtavat, jolloin korot piikkaavat ja ylivelka kaataa välimerenmaat ja euroalue purkaantuu hallitsemattomasti.

Toimituksen poiminnat