erkkilaitila1 Ideakirja yhteiskunnan pelastamiseen: 10 systeemistä vääristymää ja niille korjaukset.

Sote seisoo nyt liikennevaloissa: mitä väriä sille näytetään?

  • Vihreä tarkoittaa jatka, punainen stop, keltainen varo, sininen bensa vähissä ja harmaa kyvyttömyyttä päättää
    Vihreä tarkoittaa jatka, punainen stop, keltainen varo, sininen bensa vähissä ja harmaa kyvyttömyyttä päättää

 

Vaikka kansa varmaankin vihaa prosessikaavioita, esitän SOTE:sta lohkokaavion, joka kertoo värikoodein mitä voi tapahtua. Parhaimmillaan projekti etenisi kuin "junan vessa" vihreässä aallossa, mutta tässä ajelussa mikään ei ole mahdotonta. YLE:n Merikanto on kertonut taustoja, sekä monet kirjoittajat näillä sivustoilla.

Jos hanketta hoitaisivat analyyttiset systeemiosaajat, he osaisivat pilkkoa kuvaa pienempiin kokonaisuuksiin ja sitten neuvotella osapuolten kanssa kestävät ratkaisut. Poliitikoilla ongelmana on uskottavuuden säilyttäminen eri suuntiin.

Meri-Lapin tilanne tuli yllättäen ja mielestäni se johtuu tiedon arvostuksen vähenemisestä, mikä on näkynyt oikeusministeriön toiminnan laadussa. Nyt yritetään paikata reikiä kuntien itsehallinnon laeissa, mutta liian myöhään!

Suomessa kehitetään visuaalisen lain ja visuaalisen sopimustekniikan menetelmiä. Tuttavani Helena Haapio vetää työryhmiä kansainväliselläkin tasolla. Laitan tämän kuvan hänelle tutkia. Helena olisi mainio fasilitaattori valtion vaikeissa tilanteissa estämässä kaikkein pahimmat epäonnistumiset.

Toivotaan, että saadan sote vihreällä maaliin niin, että kukaan kansalainen ei joudu monopolien orjaksi. Se on pahinta, mitä sairaalle kansalaiselle voi sattua.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat