erkkilaitila1 Ideakirja yhteiskunnan pelastamiseen: 10 systeemistä vääristymää ja niille korjaukset.

Yhteiskunnan vääristymä numero 1: Arvot

Jouluaaton sanoma kertoo arvoista.

Arkeen palataksemme, kulttuuri- ja arvojohtamisen ideana on saada yritykset, julkinen ja valtakunnan johto tietoisiksi kansalaisten arvoista ja myöskin toisin päin, jotta syntyy paras mahdollinen sopu. Sama tulee tavoitteena esille kaikissa ihmisten yhteisöissä. Kaikki maailman kulttuurit tähtäävät virallisessa sanomassaan toisten ihmisten palvelemiseen (Kultainen sääntö).

Olen ideakirjaani saanut vaikutteita Mahatma Gandhin ajattelustakin - uusimman länsimaisen tiedon ja tieteen ohella. Hänen filosofiaansa tässä linkissä. Tässä muutama ajatelmansa:

”Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä.”
”Ensin he ovat välinpitämättömiä, sitten he nauravat sinulle, seuraavaksi he taistelevat sinua vastaan ja lopulta sinä voitat.”
”Ei ole tietä rauhaan, rauha on tie.”
”Köyhyys on suurin rikos.”
”Pidän Kristuksestanne, en pidä kristityistä, te kristityt ette ole yhtään kristuksenne kaltaisia.”

Jos tätä vuotta arvioi, konkreettisimmin arvovääristymä mielestäni paljastui Perussuomalaisten puoluekokouksen aiheuttamasta hajaannuksesta, koska arvoihinsa juuri sitoutunut yhteisö repesi kun parhaimmilla titteleillä olleet pettivät sen.

Mutta se paljasti vasta jäävuoren huipun, koska kaksi pääpuoluetta hyväksyivät tämän loikkauksen ja siitä suurin osa Suomen kansasta ei tykännyt. Näin Soinin porukan loikkaus alkoi kuohuttaa koko kansaa ja politiikan arvostus ratkaisevasti väheni. Ilmapiiristä tuli tunkkainen.

Jo 10 vuotta jatkunut sote-hanke paljasti vääristymänä kahden pääpuolueen subjektiiviset aikeet viedä oma etunsa kansalaisten ja sote-asiakkaiden edun edelle. Siitä seurauksena pelon tullessa puseroon, kunnat alkoivat suunnitella terveyskeskustensa ulkoistamista, mikä henkii suurta epäluottamusta koko poliittista järjestelmää kohtaan. Meri-Lappi tekikin itsenäisen päätöksensä siirtää palvelut monopolin asemassa olevalle yritykselle, mikä on täysin kaikkien markkinatalouden pelisääntöjen vastaista.

Kaiken tämän kuohunnan takana, kun mukaan otetaan vielä USA:n tuore presidentti, on arvovääristymät.

Joulun sanoma kertoo sekä hyvistä arvoista että äärimmäisestä raivosta ja pelosta, Betlehemin lastenmurhasta.


Kun esittelin systeemiajattelun periaatetta konsultti Timo Ropelle muutama vuosi sitten, hän alkoi väittämään, että kukaan ei koskaan osta tuota, koska ihminen on niin huono. Hän alkoi väittämään, että ihminen ei ole 2000 vuodessa muuttunut ollenkaan. Se oli minusta uskomaton väite. Paljolti siinä on kyllä perääkin. 

Ihminen taitaa edelleen olla ahne oman edun tavoittelija, jos niikseen tulee... Mutta perustin silti Metayliopiston edistämään vääristymistä vapaata ajattelua:

”Ensin he ovat välinpitämättömiä, sitten he nauravat sinulle, seuraavaksi he taistelevat sinua vastaan ja lopulta sinä voitat.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kirjoituksesi otsikko on lupaava, mutta tuntuu kuin olisit unohtanut kirjoittaa tuosta aiheesta kokonaan.

Minun mielestani tarkein kysymys arvoperspektiivista on tama:

"Onko tarkeampaa, etta jokaisen perustarpeet tulevat tyydytetyiksi, vai onko tarkeampaa, etta kuka tahansa saa yrittaa rikastua rajattomasti vaikka sitten toisten kustannuksellakin?"

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Kirjoitin kyllä arvoista, mutta en ensisijaisesti henkilön tasolta. Valtakunnan politiikan arvot näkyvät kansalaisen arjessa ja siitähän Janne kommentoit. Valtio on systeemi ja sitä voi pohtia kuin se olisi ihminen.

Soten kompurointi on seurausta kahden valtapuolueen arvojen tilasta. Perussuomalaisten hajoamisen takana oli "epä-arvot", siis yhteisöllisten arvojen puuttuminen ja siinä itsekkyys nousi pintaan.

Olen kyllä lukenut arvoista ja arvojohtamisesta melko paljon, mutta ihan ammattilainen en siinä olekaan. Kesällä pidin monta palaveria kuuluisan kulttuurijohtamisen kouluttajan kanssa. Häneltä opin todella paljon kansainvälisestä arvokeskustelusta ja arvojen mittaamisesta.

Vääristymä numero 1 on todennettavissa sillä, että kysytään kansalaisilta millaisen he haluavat valtion olevan sekä myös se, millaisena valtiota pitävät. Tulokset summataan ja esitetään kaavioina. Yksinkertaista!

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Osa populaatiosta on ahneita. Ihan narsismiin saakka. Ahneeseen ihmiseen voi myös yhdistyä piirre tunnekylmyydestä ja empatian puute. Se voi olla psykopatiaa tai se voi olla ns. kasvatettua esimerkiksi uskomusjärjestelmän pohjalta tai jotain muita defenssirakennelmia.

Ihminen joka ei varsinaisesti ole psykopaatti, voi toimia kuin psykopaatti kun tehdään defenssirakennelmia, että jotkut muut ovat jotenkin "alempiarvoisia". Vanha temppu millä perustellaan sotiminen omalle väelle, perustellaan kansanmurhat tai tehdään vaikka työttömistä syypäitä suomen ongelmiin. Suomalainen sananlasku "se joka ei työtä tee, ei pidä myöskään syödä" on defenssi jolla perustellaan sortotoimia.

Defenssien voimalla ihmiset tekevät julmuuksia myös muille eliöille. Raamatun luomiskertomus hyvänä esimerkkinä siitä miten ihmistä nostetaan jalustalle ja raamatun voimalla sitä sitten voitu tuhansia vuosia perustella eläimiin kohdistuvia julmuuksia ja rakentamalla defenssejä, että "ei eläin mitään tunne". Tai vaikka toiseen ihmisrotuun kuuluva orja.

Sitten toki on ne taloudelliset realiteetit mitkä ohjailevat ihmisiä. Lähtökohtaisesti jokaisella pitää olla mahdollisuus parantaa omaa elämäänsä koska se tehdään muuten vaikka väkisin. Ihmiset, ja myös monet muut lajit, tekevät samoin. Taloudelliset realiteetit on se, että mitä on tuotto, ja minkälainen riski siinä on. Asioita alkaa tapahtua kun tuottoa on riittävästi riskiin nähden.

Se pätee siihen miten leijona taklaa sen gasellin ja miten työtön vaikka ottaa työtä vastaan.

Toimituksen poiminnat