erkkilaitila1 Vastuullinen yhteiskunta

Systeeminen näkemys: Bitcoin

  • Jännittävä asetelma: suositukset ja vastaväitteet (linkki: https://tinyurl.com/ydzbn7js)
    Jännittävä asetelma: suositukset ja vastaväitteet (linkki: https://tinyurl.com/ydzbn7js)
  • Tästä alkaa crowdsourcing: yhteinen pohdinta...
    Tästä alkaa crowdsourcing: yhteinen pohdinta...

 

Sain Vesa Levosen bitcoin - kirjoituksesta innostusta tutkia sitä systeemimetodiikan näkökulmasta. Hänen kirjoituksensa löytyy täältä.

Systeemiajattelu yhteiskunnan kehittymisen keinoksi

Suomi on lämpeämässä systeemiajatteluun erittäin kankeasti, jopa tylsämielisesti. Kuitenkin sitä on kehitetty yli 60 vuoden ajan, ja Peter Senge on arvostetuimpia nykyisiä puhujia sen vaikutuksesta johtamiseen sekä ihmisen vaikutuksesta systeemiin. Hänen uusi kirjoituksensa maailman tilasta ja koulutuksen ongelmista on erittäin selkeä. Sirpaloitumisesta pitäisi päästä eheytymään. Se löytyy halukkaille täältä.

Aktiivimallin käsittely on osoittanut, kuinka heikoissa kantimissa politiikka ja yhteiskuntasuunnittelu Suomessa on. Rakenneuudistukset (systeemiuudistukset) on unohdettu ja syy onnettomuudesta sysätään kaikkein heikoimmille, jotka kykenemättömiä puolustautumaan.

Olen kehittänyt Metayliopiston puitteissa joukkoälyyn (crowdsourcing) esitystapaa, millä laajat kansainvälisetkin ryhmittymät yhdessä pääsevät ratkomaan tieteenkin keinoin ihanteellisia malleja mihin tahansa haasteeseen.

Mihin bitcoin perustuu, pitäisikö se kieltää kuten Levonen ehdotti?

Kepeät mullat!

Bitcoin on kummallinen "ritaritarina". Joku Satoshi Nakamotoksi itseään nimittänyt päätti luoda rahantekokoneen. Siistiä? Hän onnistui, ja hävisi kulisseihin.  Siitä koulun oppitunnin pituinen videoselostus, ja sitä avaava pohjustus tekstinä täällä.

Metayliopiston periaatteella voi periaatteessa avata "kaikki" maailman ongelmat, joista on saatavilla tietoa, jopa vain muutaman tunnin työllä, esitettäväksi niin fiksussa muodossa, että siitä saisi poster-puheen tyypilliseen konferenssiin tai tyypilliseen yksityiseen luentoon. Opittavia kognitiivisia malleja ei ole kovin montaa.

Jos joku on  eri mieltä jostakin yksityiskohdasta, voi kommentoida Powerpoint-tiedostoani (täällä), ja tietysti kommentteja voi laittaa tämän tekstin perään.

Maailman parantamisen idea

Maailman parantaminen olisi jotensakin mahdollista, jos olisi yhteisiä esitystapoja, joilla kaivaa esille ongelmien kipeimmät kohdat, kuten aktiivimallin huolet ja kipukohdat riittävän syvällisesti ja tarkasti.

Addresseja huomattavasti harkitummat esitykset painostaisivat isoja päättäjiä kantamaan vastuunsa. Tämä on ollut Metayliopiston tarkoitus sen kampanjoidessa systeemiajattelun puolesta, missä se on näköjään ainoa toimija Suomessa (yliopistoista ei näytä olevan apua yhteiskunnan vaikeiden haasteiden korjailussa).

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

En ihan ymmärtänyt, mutta haitanneko tuo?

Nyt BitCoin on syöksyssä ja kannattaisi ostaa sitä (Arvo just nyt 8.204 USD).
Noin kolmen viikon kuluttua se on taas noussut pari donaa.
Siellä isot nyt pelaa ja pienemmillä ei riitä hermo. Suunta on edellen laskussa.
https://coinmarketcap.com/

En tiedä näkyykö tämä "ei-jäsenille":
https://trade.kraken.com/kraken/btceur/1h

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Nyt vajaassa vuorokaudessa syöksynyt 6.743:een dollariin. Se on todella paljon kun se tänä aamyönä arvo oli 8.200 dollaria. Ja joulun alla huippupäivänä 20.000 dollaria.

Ja nyt klo 6.50 aikaan aamulla eli 28 tuntia tuosta 8.200 dollarista BitCoin on syöksynyt 6.200:een dollariin.

Syötän kissat ja laitan rahani "valmiusasemiin". Pienen summan tosin ja kävi niin tai näin, niin ainahan siitä artikkelin (tai viisi) saa kirjoitettua. ;)

Henry

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Et varmaan ymmärtänyt koko asiaa, koska sen tarkoituksena oli herättää keskustelua, ei mutu-tasolla vaan sisältötasolla ja kokonaisuutena. Sinulla ei ole systeemistä näkemystä, vaan ajattelet kerrallaan yhtä asiaa tai omalta kannaltasi.

Et ottanut kantaa siihen, miten bitcoin näkyy valtiotasolla, eri yhteyksissä erilaisten ihmisten välillä ja voiko kuka tahansa perustaa tällaisen uuden valuutan.

Minulla olisi taidot perustaa vaikka ihka uusi "ekiÄlyvaluutta" ja laittaa jakoon 42 miljoonaa sitä, jotta bisnes siitä alkaisi oikein vetämään. Alkaisinko heti kaupittelemaan ekivaluutantekokoneita?

Mutta onhan näitä rinnakkaisvaluuttoja jo luotu kymmeniä, että taidan jättää tekemättä. Onko niitä peräti 100 kuten tuossa marketcapissa näytti olevan? Kenen etu, kenen vahinko?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

No vaikka en pysty tuolla tasolla keskusteleman, kerron kuitenkin:
- 90% noista uusista kryptorahoista vain matkii niitä, joilla todella on jotakin takanaan. Odotan kunnon romahdusta.
Nyt BitCoin on pudonnut tuhat taalaa lisää.

Periaatteessa kuka tahansa voi tuoda oman rahansa markkinoille, mutta vaatii se myös rahoittajia, jotta homma olisi uskottava.

Mitä just nyt tapahtuu:
- Isot sijoittajat ja mahdollisesti pankit ovat valjastaneet "maksetut kynät" kirjoitamaan "Doomed"-juttuja, lehdet sitten lainaavat näitä "asiantuntijoita", jotka lainaavat juttuja lehdiltä - ja spinni pyörii.
Kyseiset tahot heiluttaavat nyt venettä, jotta saadaan hinta mahdollisimman alas - jolloin ostavat ja alkavat sitten hypettämään nousua.
- "Suuri puhdistus" tulee ja lakaisee monia kryptovaluuttoja historian roskatynnyriin.
- Velkarahalla pelaavien hermot pettävät ensin - ja niitä on paljon.

Ei tämä ero mitenkään pörssi-spekulaatiosta, paitsi että heilunta on paljon rajumpaa.

Siis voisitko joku osaava tulla uudella rahalla markkinoille? Väitän että onnistumisen mahdollisuudet ovat hyvin pienet juuri nyt.

Sorry, etten pysty/osaa tämän vakavammin keskustella aiheesta.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kryptovaluuttoja näyttää olevan yli 1.500 erilaista, joten yrittämistä ainakin on. :)

Henry

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Oho,
no vitsinä, louhitaanpa Suomelle oma kryptovaluutta, niin päästään devalvoimaan :-)
Suomen asema eurossa on vaikea, tunnetuista syistä johtuen. Niitä selostaa mielellään Paavo Väyrynen, joten annetaan hänelle puheenvuoro.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minusta ongelma on aika usein siinä, että siinä missä teknonörtit ja kryptoanarkistit eivät ymmärrä talouspuolen asioista mitään, talousviisaat eivät kertakaikkiaan hahmota lohkoketjua tai kryptovaluuttoja.

Viimeaikainen ongelma on ollut myös siinä, että kryptovaluuttoihin tulee rahaa ihmisiltä, joilla ei ole minkäänlaista käsitystä kummastakaan.

Olen huomannut jopa jollain tavalla komppaavani pankkien asiakkailleen tekemiä rajoituksia. Minusta on aika sairasta, että ihmiset ostavat velkarahalla jotakin, mistä eivät tajua mitään. Ihan vaan siksi, koska kaikki ostavat (mikä on jo sinäänsä ihan perustaltaan huono tapa tehdä sijoituksia).

Bitcoinin lähdekoodia voi vapaasti tavata ja on monikin tavannut läpi ja takaportit siinä kyllä huomataan:

https://github.com/bitcoin/bitcoin

Bitcoiniin luodaan juuri paraikaa lohkoketjun ulkopuolisia transaktioita paikkaamaan hirveitä transaktiokuluja ja lisäämään transaktioiden määrää. Olen jonkin verran aiheeseen tutustunut, mutten edelleenkään oikein käsitä, miten se ei muka raiskaa koko alkuperäisideaa. Kryptokolikoissa on nimittäin myös ideologinen puolensa. Se kova on hyvin ideologista.

Ymmärrykseni mukaan 2. tason Lightning-verkko tuo bitcoiniin keskushubit, jotka ohjaavat rahavirtoja, kuten vaikkapa pankit tekevät.

Bitcoinin sijaan kiinnittäisinkin katseeni lohkoketjuun ja sillä jatkuvasti tehtäviin kokeiluihin. Niiden mahdollisuudet räjäyttävät minun tajuntani.

Täysin internetin päällä toimiva käyttöjärjestelmä epäkeskitettyine ohjelmineen. Mittarit ja äänestykset, joita ei voi oikein mitenkään rukata. Tiedostojen, palveluiden, omistusten ja sopimusten vieminen pois kolmansien osapuolten käsistä. Kaikkia niistä tullaan yrittämään ja osassa niistä tullaan epäonnistumaan.

Monet noist 3. sukupolven kryptoista eivät ole enää edes leikillään valuuttoja tai korvaamassa valuuttoja. Bitcoinikin on identiteettikriisissä sen kanssa haluaako se olla vaihdon väline vai arvon säilytyspaikka.

Sen osuus market capacitysta on tippunut syntymästään lähtien tasaista tahtia; Älysopimus- ja epäkeskitettyjen sovellusten alusta Ethereum lähestyi sitä jo uhkaavasti tuossa jokin aika sitten. Mutta sekin on jo ongelmissa. Yksi sen lohkoketjuun perustuva kissapeli ja koko lohkoketju on tukossa, kun ihmiset ostavat virtuaalikissoja.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Kiitos Antti, taidat seurata tilannetta tarkkaan.
Katselin koodia, se näytti olevan C++-kielellä, joten ylläpito-ongelmia piisaa.

Aikamoinen kaaos on saatu aikaan, eikä ole varmaankaan Linus Thorvaldsin tapaista monoa ohjaamassa kehitystä?

Mitä tarkoitat lohkoketjukommentillasi?
Aion ottaa sen periaatteesta tarkemmin selvää piakkoin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se on se Bitcoinin merkittävin innovaatio. Tietokantana toimiva ketju, johon kaikki transaktiot tallennetaan ja joiden aitoutta verkon solmut varmistavat. Lohkoketju on kaiketi melko turvallinen, on erittäin hankala tehdä ketjuun huijaustransaktioita, nimenomaan siksi, koska se varmistetaan joukolla. Kun louhija löytää lohkon, hän julkaisee sen verkkoon ja solmut vahvistavat sen aidoksi. Erilaisia tapoja vahvistaa on jo erilaisia.

Nyt näyttäisi olevan testissä pikkuhilja, että mitä muuta sillä voi tehdä. Mitä muuta lohkoketjuun voi/kannattaa tallentaa. Esim. autojen matkamittarit olivat aika hauska ajatus minusta. Hotellihuoneiden varaukset. Inventaariot. Oikeastaan kaikki, missä olisi hyvä olla historia paikoista ja ajoista olemassa niin, ettei siihen kukaan pääse sotkemaan mitään ja jonka pitäisi olla helposti jaettavissa ympäriinsä. Lohkoketju ladataan tyypillisesti joka solmulle.

Osa noista uudemmista kryptoista on jo osin hylännyt ajatuksen siitä, että koko transaktiohistoria pitäisi tallentua, sillä lohkoketju kasvaa jatkuvasti riippuen osin siitä kuinka paljon transaktioita lohkoihin tulee.

Eli erikoistumista on tapahtumassa jonkin verran. On kryptoja, joissa transaktiot eivät maksa mitään. On kryptoja, joissa kilpailutilanne, joka bitcoinissa on louhimista, on tehty erilailla.

Tuo käytetty ohjelmointikieli onkin aika hauska pointti. Siltä kantilta on viime aikoina tullut kyytiin esim. Cardano, jota tekevät Haskellilla. Cardano on kuitenkin enemmän hypeä kuin todellisuutta tällä hetkellä. Suurin osa ominaisuuksista ei ole edes puolessa välissä.

Mutta aika paljon se on noin kaikissa ns. 3. sukupolven kryptoissa, mitä olen tutustunut.

Toimituksen poiminnat