erkkilaitila1 Vastuullinen yhteiskunta

Lohkoketju (BlockChain) olisi liberalismin edistämisen keihäänkärki

  • Kriittinen analyysi, systeeminen käsitys:lohkoketju.
    Kriittinen analyysi, systeeminen käsitys:lohkoketju.
  • Maailman suurin systemaattinen kokoelma yhteiskunnan kuvauksia.
    Maailman suurin systemaattinen kokoelma yhteiskunnan kuvauksia.

 

Metayliopisto analysoi yhteiskunnan ilmiöitä oma-alotteisesti ja pyyntöjen perusteella. Bitcoin ja lohkoketju ovat toivomuksia, mitä systeemisesti kannattaisi tarkastella.

Bitcoin-videoon tuli vastaus, että sisällössä olisi perättömiä väitteitä. Olen selvitellyt ne, ja kommentoijalle jäi pallo. Metayliopiston esitykset ovat niin säännönmukaisia, ja noudattavat selkeää logiikkaa Demingin kierroksineen, että ulkopuoliset voivat osoittaa sormella tietystä kohdasta, ja esittää eriävän mielipiteen, jolloin sen vaikutus näkyy suhteessa koko esitykseen, jos virhe ilmaantuu. Se on viestinnän diagnostiikkaa.


Tämä uusi esitys lohkoketjusta kertoo siitä, kuinka maailmanlaajuinen tutkimus- ja kehitysyhteisö näyttää surkeasti epäonnistuneen. Maailmankauppaa ja sen käytäntöjä kehittelee hakkeriyhteisöt, ja loihan bitcoinin 10 vuotta sitten kaveri, joka ei uskaltanut antaa nimeään julkisuuteen. Veikkaillaan, että ehkä jopa CIA olisi asialla.

Nämä molemmat käsitteet: virtuaalivaluutat kaikki yhdessä (niitä on kuulemma 1500 muuta kuin bitcoin) sekä lohkoketju villinä kaupankäynnin uutena muotona (siis villinä, koska lait laahaavat jäljessä, eikä ministerit aihetta tule koskaan ymmärtämään), on uusliberalismin pistämä keihäänkärki kohti yhteiskuntaa, veronmaksajaa ja niitä kaikkia, jotka käyttävät perinteistä rahaa, mikäli sitä heillä on.


Lohkoketjussa on hyviä puolia, toteutus yhtä kaaosta

Teknologia on periaatteessa aina positiivinen asia, mikäli sitä ei käytetä väärin. Kaikki tavat edistää ekosysteemien toimintaa ovat hyviä tapoja, mikäli ne eivät aiheuta vahinkoa ulkopuolisille ja jäsenille.

Siksi valtiossa ja EU:ssa on poliittinen kerma, että sen pitäisi linjata näitä asioita jo monia vuosia etukäteen, ja olla määrittelemässä sääntöjä yhteiskunnalle. Tämä aihe on kuitenkin niin vaikea, että ymmärrystä ei taida koskaan löytyä. Valta siirtyy isoimmille kansainvälisille toimijoille, joille löytyy monia, monia tapoja välttää yhteydet valtioon ja muihinkin rajoittaviin sääntöihin. Siltä se valitettavasti näyttää!

 

Suomeen tarvittaisiin tiede- ja teknologiaministeriö edistämään kaikkia hyviä teknologioita ja hylkäämään huonot!

 

Linkki Metayliopiston selostukseen, mistä avautuu 38 minuutin video on täällä.


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Lohokoketju on uusi tekniikka, jonka tunnetuin sovellutus on bitcoin, kryptovaluutta. Vaan sepäs ei olekaan mitenkään erityisen onnistunut valuuttana, ainakaan toistaiseksi. Sijoittaja Soros, josta ollaan varmaan monta mieltä, mutta tuskinpa kukaan kiistää, etteikö mies ymmärtäisi rahan päälle, sanoi että bitcoin on liian epävakaa valuuttana käytettäväksi. Esimerkiksi palkka olisi huomenna jotain ihan muuta kuin tänään sovittiin.

Bitcoinin edellä kuvattu ongelma ei ole sinänsä lohkoketjun vika, vaan sen vika, ettei bitcoin ole sidottu mihinkään kiintopisteeseen.

Vaan jos bitcoinien arvo laskee alle louhintaan käytetyn sähkölaskun, niin tässä tilanteessa syyllistä voikin hakea jo lohkoketjusta. Ainakin bitcoinissa sen totetus on turhan raskas. Tavoite, tässä varmennus, saavutetaan, mutta siihen kuluu liikaa sähköä, aikaa ja tupakkia.

Näkyi jossain videossasi mainintakin, että lohkoketjua pitäisi kehittää. Tämä varmaan pitää paikkansa, koska sille ei ole vielä tietääkseni löydetty mitään bitcoinia järkevämpää käyttöä.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Niinpä, minua oikeastaan huvittaa, kun viime vuosituhannella kehitettiin ja sovellettiin voimallisesti ISO-standardeja (ISO 9000-4,3,2 ja 1), joilla määriteltiin tuotteen, palvelun ja tuotekehityksen laatunormit. IT-alalle kehitettiin CMMI-asteikko kohti optimoitua tuotantoa.

ISO:sta täällä: http://sertifiointi.com/iso-9001-ja-iso-14001-uudi...

Jos palkkaat raksalle kaverin, hänellä pitää olla suoritettuna tulityökortit, ensiapuvalmennukset ja ties mitä. Kaikenlainen vaatimusrumba estää tuhansia ihmisiä saamasta työtä, johon he pystyisivät sekä vapaaehtoisjärjestöt siihen päälle päivittelemässä kaikkea paperisotaa.

Nyt on käynytkin niin (tyypillinen Metayliopiston avaus), että joku kaheli kirjoittaa julkaisun bittirahasta ja katoaa sen siliän tien. Mistä hän sai tuon auktoriteetin, että koko maailma menee vipuun?

Isoin vaikuttajataho siihen, että tämä onneton teknologia vielä on hengissä, liittyy tämän blogin otsikkoon. Se tukee liberalisoitumista, koska tieto saadaan katoamaan, jos näin halutaan. Työnantaja ja työntekijä pääsevät tekemään harmaata taloutta, jos valtio ei takaportteja löydä.

Olen tehnyt IT-järjestelmiä ja teollisuuden sovelluksia ties kuinka pitkään. Jokaisessa sovelluksessa oli ukaasi, että sivuvaikutuksia on synnyttävä mahdollisimman vähän (siis ylimääräistä hukkaa yms) ja ansaittujen vaikutusten pitää olla sentilleen ja pilkulleen oikein. Tässäkin suhteessa tämä teknologia on kuin Hölmölästä: pitää lämmittää harakoita sähköllä, ostaa sitä varten kortteja ja koneita, eikä mikään riitä tasapainottamaan tilannetta, koska mikään ei ole varmaa virtuaalivaluutoissa.

Ei mahtaisi saada bitcoinin keksijä yhtään todellista sovellusta toimitettua kenellekään teollisuusasiakkaalle noilla toleransseilla. Onko maailmantalous jo niin avara ja täynnä virtuaali- ja ponzivaluuttaa, että kymmenillä prosenteilla ei mitään väliä, eikä myöskään ilmastonmuutoksen torjunta näissä peleissä mitään merkitsisi?

Joka löytää lohkoketjuista jotain positiivista, kirjoitelkoon tänne. Voin päivittää videon sen mukaan mitä uutta löytyy.

Toimituksen poiminnat