erkkilaitila1 Vastuullinen yhteiskunta

Ideoita miettiä mikä alueuudistuksessa kriittisintä

  • Selostus ja tunnin video alueuudistuksen kompleksisuudesta.
    Selostus ja tunnin video alueuudistuksen kompleksisuudesta.
  • Metayliopiston videokokoelma alkaa olla maailman systeemisin; täyttä rautaa.
    Metayliopiston videokokoelma alkaa olla maailman systeemisin; täyttä rautaa.

 

Alue- ja maakuntauudistuksesta on menossa lausuntokierros, johon kuka tahansa voi vastata huhtikuun alkuun mennessä.  Sain tietoa Kirsiltä. Halusin itse analysoida lausuntopyyntöä ja sen liitteitä ja sitä kautta arvioida uskottavuutta, mitä taka-ajatusta viranomaiset eivät ehkä ymmärtäneet. IT-alalla uskottavuus kerätään tarjouksesta asti.

Löysin lausuntopyynnöstä monenmoista. Video kestää noin tunnin. Erityisesti vaivaa se, että tekijöistä (Sotedigi ja muut) ei tiedetä mitään, eikä budjetista eikä IT-aikatauluista. Kuka ostaisi tällä speksillä miljardihanketta, kun kokonaisvaikutusarvio koko systeemille on käsittämättömän suuri huomioon ottaen kansanterveyden tila kymmeniksi vuosiksi eteenpäin?

Selostukseni aiheesta on täällä: https://tinyurl.com/yagxn6vy

Nyt kaikki kiinnostuneet antamaan lausuntoaan. Siihen opastusta täällä: http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251797-lausuntopalvelufi-pyytaa-maakuntien-viitearkkitehtuurista-lausuntoja

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hienoa Erkki, täytyypä kuunnella. Kommentoin myöhemmin.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Huomasin, etten ole yhdessäkään asiassa kanssasi eri mieltä.

Politiikka on mennyt epä-älylliseksi kaaokseksi, jossa puolueet taistelevat keskenään etuuksista asiantuntijat sivuun sulkien niin, ettei siihen - kuten totesit - ole Matti Meikäläisillä mitään mahdollisuutta vaikuttaa. Silti idealistien pitää jatkaa vaikutusyrityksiä, sillä jonakin päivänä järjettömyys romahtaa.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Hyvä Kalevi, että löydämme ymmärrystä kaaoksenkin keskellä. Joku perhosen siivenisku voi muuttaa kaiken, siellä eliitin päässä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kuuntelin esityksesi. Se oli oikein hyvä ja sisälsi myös sopivasti kritiikkiä yleiselläkin tasolla, sekä peilattuna myös muihin maihin (mm. Espanja, Italia, Kiina).

Hyvin perustelit asioiden kontekstit ja jatkumot, et tyytynyt vain kuvaamaan ilmiötä, vaan kehittelit asioita pidemmälle; ja miten pitäisi asiat tehdä, jotta ne menisivät parempaan suuntaan.

"Kultainen sääntö" olisi meidän kaikkien hyvä muistaa - kaikki me esimerkiksi ikäännymme ja tulemme vanhoiksi.

Tiede- ja teknologiaministeriön tarvitsisimme heti tänään.

Yksi pieni näppäilyvirhe sinulle oli tullut n. 35 min. kohdalla: sinulla luki, että lausunto tulee jättää 4.4. mennessä, kun se oikea deadline on 2.4.

En avaa esitelmääsi enempää, jotta kaikki muutkin kävisivät kuuntelemassa esityksesi. Se oli oikein hieno ja ammattitaidolla tehty! Toivottavasti maamme päättäjätkin sen löytävät - ja ottavat opiksi. Oppia voisivat ottaa myös Maakuntien viitearkkitehtuurin pdf-kalvosarjojen laatijat: eivät ne laatikot suorissa riveissä kerro meille mitään. Tarvitaan myös niitä "vinkkeliviivoja" ;-) Kiitos, Erkki. Tästä on hyvä jatkaa.

PS. Pistätkö vielä esityksesi ydinkohdat tekstinä Lausuntopalvelu.fihin?

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Kiitos kommenteista. Olen tehnyt vastaavia monitieteellisiä, monialaisia esityksiä kahden vuoden ajan ja löytänyt putken "kuinka maailma selitetään". Yliopistoilla ei ole mitään vastaavaa, koska niillä ne vakiokurssinsa (idea perustuu systeemiajatteluun, kun millään muulla tavalla ei onnistuisi).

Erilaisia näkökantoja on tarkoitus tuoda esiin tällaisessa kartoituksessa.

Eduskunnassa jokainen kansanedustaja tuntee tämän esityksen. Heillä on tänään tukala keskustelu uudistuksesta. Edustajien omat mielipiteet eivät ihan Metayliopiston tasolle yllä, mutta annan kiitosta asiapitoisuudesta Elina Lepomäelle.

"Perhosvaikutus (engl. "butterfly effect") on kaaosteoriassa käytetty vertaus siitä, että perhosen siivenisku Afrikassa voisi saada aikaan myrskyn Teksasissa."

Toimituksen poiminnat