erkkilaitila1 Vastuullinen yhteiskunta

Kilpailuttaminen periaatteena; toimiiko se milloin ja kuinka hyvin?

  • Maailman monipuolisin yhteiskuntablogi on luotu systeemiajattelun keinoin.
    Maailman monipuolisin yhteiskuntablogi on luotu systeemiajattelun keinoin.
  • Selostus Metayliopiston sivustolla: http://metayliopisto.fi/miksi-kilpailuttaminen-ongelmallista-eri-osapuolille/
    Selostus Metayliopiston sivustolla: http://metayliopisto.fi/miksi-kilpailuttaminen-ongelmallista-eri-osapuolille/
  • Pyörän uudelleen keksiminen tarkoittaa virheiden toistamista.
    Pyörän uudelleen keksiminen tarkoittaa virheiden toistamista.

Valtaosa somettajista täällä haluaa iskeä suoraan asiaan: faktoihin ja mielipiteisiin ja perusteluihin, kohteena tietty tarkoitus. Ihan hyvä niinkin.


Systeemiajattelu on sitä yleisempi pohdinnan tapa, mikä ei aina tuota valmiita ratkaisuja, mutta parhaimmillaan hyviä malleja (best practice), joista olisi iloa kaikissa sekaannuksissa.


Olen pohtinut kilpailuttamista, koska itsenäisenä yrittäjänä ja tutkijana huomasin, että keikat menevät suurille organisaatioille, vaikka niiden asiantuntemus saattoi olla kehno ja kulurakenne ihan käsittämätön. Yksi kilpailuttamisen pahoja puolia onkin asiantuntemuksen kapeneminen, liika yksinkertaistaminen ja yksipuolisten verkostojen syntyminen.

Melko monet kirjoitelmat täällä US:ssa sivuavat samoja aiheita, ja monet kirjoittajat löytävät hyviä periaatteellisia selityksiä. Syy-seurausyhteyksiä alkaa syntymään.


Sote on tajunnan räjäyttäjä

Sote - uudistus näyttäisi mullistavan koko Suomen mökin muijasta EU:n tuomioistuimeen asti. Mikään yksityinen yritys ei koskaan uskaltaisi panna kaikkea yhden kortin varaan - kaatuako arvovaltansa kanssa vai ei, muutaman päivän marginaalilla, uskoen, että kilpailuttamisen kaikki ehdot loksahtaisivat paikalleen silmänräpäyksessä. Tuollainen uskominen kuulostaa fundamentalismilta, tosiasioiden kieltämiseltä.

Oheisessa videossa ja linkissä lyhyesti arviota Englannin sotesta, joka alkoi Margaret Thatcherin toimesta 25 vuotta sitten: http://www.centreforwelfarereform.org/library/by-az/the-failure-of-competitive-tendering.html

Jäljet pelottavat. Englantia ei ainakaan pitäisi matkia.

En ole kilpailutuksen asiantuntija, vaikka työelämässä olen pitkään toiminut. Haluan esitellä tilanteita, joita yhdessä voitaisiin kehittää. Ekosysteemiajattelu ja itseorganisoituvat verkostot ovat keskitetyn eli autoritäärisen ajattelun vastakohta. Valitettavasti tämä "diktatuuri"-tyyppi on Euroopassa yleistymässä. Jos kaikki oppisimme systeemajattelijoiksi, saisimme sen kehityksen loppumaan. Valtakeskeisellä järjestelmällä on tapana muuttua entistä valtakeskeisemmäksi, koska kuka sitä pystyisi vastustamaan. (Putinin nimitys Venäjän johtoon on siitä esimerkkinä).

Jos joku epäilee ja pelkää systeemiajattelua tekniikkana (kuten minulle jatkuvasti esitetään), sen avulla ja siihen liittyen on kehitetty mm. menetelmät SWOT, QFD, kymmenet strategiatyökalut, IT-mallintamisen tekniikat, ihmisen arviointiin liittyvät arkkityypit, tekoälyn algoritmit, johtamisen menetelmiä sekä arvojohtamisen periaatteet. Sanaa systeemi ei pidä pelätä, se on parempi sana kuin sote-katastrofi tai ilmastokriisi, joita molempia voi näillä keinoilla torjua.

PS. Kybernetiikkaa ja systeemipuolta on tutkittu jo 60 vuotta, mutta vielä ei tieto ole tänne pohjan perukoille ennättänyt turvaamaan kansalaisen arkea.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Viisautta oppii kenties parhaiten toisten virheistä katsomalla yhteisiä nimittäjiä ja tekijöitä, miksi asiat yleensä menevät mönkään. Miten se sitten onnistuisi?

Vaikkapa jokaisesta Uuden Suomen blogikirjoituksesta, mitä pitää kiinnostavana, saisi systeemisen mallin ongelmineen, haasteineen ja mahdollisuuksineen (SWOT). Sitten tarvitaan aikasiirtymä (time machine) tarkastelijan mieleen pohtia miten aihe toimi aiemmin, miten nyt ja miten tulevaisuudessa. Jo alkaisi karttua viisautta, kun miettisi mikä tekijä mitäkin aiheuttaa: positiivista ja negatiivista.

Mielestäni nykyajan suurin ongelma on oikean ja väärän erottelun katoaminen. Siitä some on selvä merkki. Jos ihminen ei ymmärrä tätä eroa hyvin, hän ei pysty kehittelemään hienosyisempiäkään ajattelun malleja ja ennen pitkää ollaan kaaoksessa. Siksi pitäisi lapsille opettaa oikeudenmukaisuutta ja etiikkaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Viisautta oppii kenties parhaiten toisten virheistä katsomalla yhteisiä nimittäjiä ja tekijöitä, miksi asiat yleensä menevät mönkään. Miten se sitten onnistuisi?"

Historian opiskelulla.

Vaikka maailma onkin muuttunut, ihminen ei juurikaan ole.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Pahoittelen että en nyt aiheena ollutta kilpailutusta halua kommentoida kun tiedän siitä liikaa.

Näkisin että tässä on kyse veroeurojen lähelle asettumista ja siitä hyötymistä, saunassa sopimista, kilpailutusten räätälöintiä niin että vain yksi haluttu yritys voi voittaa halvimmalla tarjouksella ja missään laajoissa ja kompleksisissa jutuissa kaiken suunnittelu etukäteen ei kuitenkaan toimi.

Pitäisi olla tilaajapuolella osaamista, mieluiten omasta takaa ja työtä tekevien tiimien kilpailutusta.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Entäs jos olisi sellainen tietolähde, joka auttaisi jokaista toimialaansa tekemään parempia päätöksiä?

Siis jos Suomessa on 200 kuntaa hyppäämässä tuntemattomaan (sote), olisi tutkimusyhteisö, joka kartoittanut ongelmat etukäteen ja tehnyt laskelmia sekä malleja. Sitten voisi olla elin, joka auttaa hankkeita pystyyn.

Liberalistinen yhteiskunta ei halua tällaisia auttavia elimiä, koska se ei arvosta tietoa. Miten Kiinassa toimii kilpailutus? Jokaisen kannattaisi selvitellä sitä, mikäli mielenkiintoa on. Takuuvarmasti se on siellä toimivaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #5

Näen sote projektissa valtarakenteiden vaikutuksen. Ne sote alueet nimittäin, niitä on määritelty käytössä olevien potilastietojärjestelmien mukaan.

Kaava mennyt niin, että ensiksi kun on tuotu niitä potilastietojärjestelmiä suomeen niin minkäänsortin standardointia ei ole ollut. Siellä on isot toimittajat kahmineet kuntia asiakkaiksi ja lukinneet niitä omiin järjestelmiinsä. Hankintalaissa kilpailutus menettää merkityksen, koska alkuperäisissä kustannuksissa ei ole siirtymiskustannuksia toiseen järjestelmään.

Nyt tämä sote uudistus sitten lähinnä voimistaa näitä rakenteita kun sote piirit vedetään uusiksi jo sidottujen asiakkuuksien mukaan. Yksittäisen kunnan on entistä vaikeampaa kilpailuttaa kun on maakunnan monopolistandardissa sidottuna.

Tuolla siis saadaan kupattua verovaroja firmoille jotka ovat saaneet itsensä lukittua ja sote uudistusta ajavilla on helposti merkittäviä omistuksia firmoissa jotka tästä hyötyvät, että tiliä tulee sitten jossain kohtaa.

Jos asia olisi tehty oikein, suomessa olisi ollut joku virasto sorvaamassa standardeja kun mitä tahansa järjestelmää otettu käyttöön. Tai jos korjaisi hölmöilyjä niin olisi sitten jälkikäteen tehty standardi ja adapterit olemassa oleviin järjestelmiin.

Jenkilässä oli tehty asiaa siinä kohtaa oikein kun aikoinaan vaadittiin, että kaikkien tietokoneiden mitä verovaroilla käytetään, pitää käyttää ASCII merkistöä. Jotain tuollaista kaivattaisiin suomeen ja mielellään EU-tasolle, että kilpailutus toimii kunnolla.

Yksi iso parannus tietysti olisi se, että julkisella hallinnolla pitää olla omaa osaamista tai hankintamenettelyssä olisi välikäsi auttamassa siinä ostamisessa. Nythän se on sitä, että julkiselle puolelle kun sorvataan tarjouksia niin yritykset tekevät ilmaista työtä järkyttäviä määriä kun tilaajalta tuleva vaatimusmäärittely on niin löperöä.

En siis oikein innolla liputa soten puolesta enkä myöskään sen puolesta miten hankintalaki menee. Ongelmat näkyy silmien edessä mutta poliittista tahtoa muuttaa mitään on aika nihkeästi.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila Vastaus kommenttiin #6

Samoilla linjoilla olen.
Pääministeri Sipilä ei ole onnistunut saamaan muutoksia aikaan, vaikka hänellä on eniten valtaa.

Ministeriöissä IT-sidonnaisuuksille ei voida mitään. Tässä kymmenisen vuotta sitten VM palkkasi Nokialta Yrjö Bensonin edistämään avointa koodia valtion hankinnoissa, mutta se ei tainnut edetä. Nyt Yrjö on jo eläkkeellä. Ehdin tavata hänet pari kertaa, mutta mitään emme yhdessä saaneet liikkeelle.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Jos Suomi olisi korkeatasoinen sivistysvaltio, se kiinnittäisi huomiota ensiksi ihanteisiin, joita lähdettäisiin toteuttamaan hyvien periaatteiden ja oppien kautta yhteisesti soveltaen.

Markkinatalous on kuitenkin riistäytynyt valtapeliksi, missä kriittisin tekijä ratkaisee ja sen takia syntyy monopoleja, mutta myös kartelleja.

Ihanteellinen malli yhteiskunnan kehittymiselle tulee esille tässä periaatteessa: https://en.wikipedia.org/wiki/Sociocultural_system

Superstruktuuri pitäisi siis määritellä, ja parhaat yritykset siihen pystyvät.
Yksinkertainen käsitemalli, mutta ei ole toimiva, jos siihen ei ole henkisiä edellytyksiä. Olen kirjoittanut tästä kolmessa kirjassani.

Kuva: https://en.wikipedia.org/wiki/Sociocultural_system...

Toimituksen poiminnat