erkkilaitila1 Vastuullinen yhteiskunta

Yhteiskunta kilpailee "verisesti"; voiko kilpailuyhteiskunta viisastua?

  • Tutkielma kilpailun vääristämästä yhteiskunnasta; selostus: https://tinyurl.com/ycau7wlj
    Tutkielma kilpailun vääristämästä yhteiskunnasta; selostus: https://tinyurl.com/ycau7wlj
  • Vääriä toimintamalleja yhteiskuntaan saa jo koulussa!
    Vääriä toimintamalleja yhteiskuntaan saa jo koulussa!

 

Kansalainen alkaa yhteiskunnassamme kasvamaan vinoon jo koulusysteemissä, ellei peräti päiväkerhossa tai kotona.

Valistuneempaan ajatteluun kuuluisi yhteisöllisyys, yhteisen hyvän näkeminen ja rakentava asenne kaikissa suhteissa. Onko se ihan utopiaa?

IT-alan insinööriä 30 vuotta toimineena ja 10 vuoden taustalla systeemimetodiikasta en ymmärrä Suomen sote-uudistuksen yli 10 vuoden kompurointia, ilman että kunnollista määrittelyä saatu aluksi aikaan. Koko malli uhkaa hajota käsiin periaatteista, joita ei nähty tarpeelliseksi selvittää ihan alussa, kuten kaikki hyvät ja vaativimmat IT-sovellukset on tehty.

Nämä sotkut johtuvat tiedon ja tutkimuksen aliarvostuksesta ja se stressaa nyt satoja tuhansia työntekijöitä, joilla ei ole tietoa tulevasta työpaikastaan.

Metayhteiskunta on metodi suunnitella puhtaalta pöydältä vaikka kokonainen yhteiskunta

Suomi vieroksuu asiantuntijoita (kirjoittaa YLE:n Merikanto). Suomi pelkää tohtoreita, joiden kanssa ei parane keskustella. Suomalaiset haluavat kilpailla muita vastaan omalla suhteellisen mitättömällä asiantuntemuksellaan, mistä tuloksena ei ole huippuinnovaatioita vaan keskimääräistä palvelua ja tuotetta parhaimmillaan. Mielipiteet leiskuvat toisiaan vastaan kun puolueiden ideologit pääsevät vauhtiinsa.

On murheellista, että päätökset Suomessa tekee sellaiset ryhmittymät, joilta puuttuu uteliaisuutta ja luovuutta kehittää maata älykkäästi sosiaalisesti kehittyneillä metodeilla ja parhailla työkaluilla. Julkinen sektori taitaa olla kymmeniä vuosia yksityistä sektoria jäljessä menettelytavoissaan.

Seuraavan kuukauden aikana nähdään kumpi hajoaa ensin: Italian vai Suomen hallitus. Kummankin takana on epäonnistumisia, vääriä tilannearvioita ja sekaannusta, mutta populistit tulevat siihen vasta jälkijunassa, kun toivo paremmasta on jo kadonnut. Talousfundamentalismi on syy romahdukseen sekä siellä, että täällä.

Reilun tunnin mittainen itseopiskeluvideo kilpailun mystiikasta täällä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Erkki, kirjoitat, että "Valistuneempaan ajatteluun kuuluisi yhteisöllisyys, yhteisen hyvän näkeminen ja rakentava asenne kaikissa suhteissa. Onko se ihan utopiaa?"

Katsopa yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän lausunto sosiaali- ja terveyskeskuksia koskevista asiakirjamalleista ym., ks. alla:

"Lausuntopyyntönne 3.4.2018 (STM091:00/2017,STM/3421/2017)"

https://www.syrjinta.fi/documents/10181/10826/Yhde...

Mitenhän on, tutustuvatko sotesta päättävät kansanedustajat ja etenkin perustuslakivaliokunnan jäsenet em. lausuntoon ennen kuin tekevät päätöksen soten ja makun jatkosta? Lausunto on rautaa ja siinä on rakentava yhteisöllinen asenne, joka huomioi myös ne, jotka eivät siihen itse pysty.

Toimituksen poiminnat