erkkilaitila1 Vastuullinen yhteiskunta

Italian kriisin kaksi erilaista tulkintaa: uutisvideo ja systeemivideo

  • Korkeatasoinen uutisvideo Italiasta: https://youtu.be/NwdoqcLWNUs
    Korkeatasoinen uutisvideo Italiasta: https://youtu.be/NwdoqcLWNUs
  • Systeemivideo, joka korostaa kuvia, toimijoiden aikomuksia sekä vuorovaikutuksia: https://tinyurl.com/yd8la8up
    Systeemivideo, joka korostaa kuvia, toimijoiden aikomuksia sekä vuorovaikutuksia: https://tinyurl.com/yd8la8up

Viestinnästä kiinnostuneille tässä kaksi videota, molemmat Italian kriisistä, joka tuntuu erittäin pahaenteiseltä.

Uutisvideossa katsojan huomio kiintyy puhujaan ja näyttäviin uutiskuviin ja tapahtumiin, mutta melko vähän itse asian muotoiluun sisäisesti tai ulkoisesti. Siksi tämä tapa on näennäis-kiinnostavuudestaan huolimatta melko köyhä informaatioltaan, mutta toisaalta sillä on tapana koukuttaa katsoja tulemaan yhä uudelleen.

Tyylillä ja esittäjän ulkonäölläkin on paljon merkitystä. Pyritään saamaan aikaan väittelyitä tai ainakin kiihkeätä todistelua, että juuri nämä uudet tapahtumat ovat kaikkein merkittävimmät. Uutisvideo, jota on katsottu 100.000 kertaa löytyy täältä (14 min):  https://youtu.be/NwdoqcLWNUs

Luomani systeeminen video samasta aiheesta on tarkoitettu avaamaan avainkohtia omilla avuillaan niin, että katsoja löytää itselleen eriäviäkin näkökohtia. Katsoja pystyy jatkamaan ajatteluaan mihin suuntaan itse haluaa, koska kaikki liittyy systeemisessä maailmassa kaikkeen.  Selostuksineen video (45 min) löytyy täältä: http://metayliopisto.fi/italia-vaarassa-romahduttaa-koko-euron-ja-eun-lo...

Vertailu:

Kehitin systeemivideoni ennen kuin katselin valmiita uutisvideoita, joita on Youtubessa kasapäin. Sisältö vilisee molemmissa samoja nimiä ja periaatteita, joten se varmistaa ajankohtaisuuden. Mafia ja Berlusconi kummittelevat molemmissa esityksissä. Esitän myös arvion paljonko EU:n ylläpito eurossa tulisi maksamaan Suomelle.

Nytpä siis kaikki blogin lukijat miettimään omia käsityksiään kuinka suurina uhkatekijöinä te kumpaakin niistä (Mafia, Berlusconi) pidätte -- ihan omatoimisesti, ja vailla uutisten kyykyttävää painostusta. Uutisvideot saattavat olla propagandaa, siksi jokaisen olisi hyvä kehittää omaa ajatteluaan.

Metayliopiston puitteissa pyrin edistämään systeemiajattelua. Tästä triviaalista vertailusta itse kukin voi tehdä johtopäätöksiä mitkä sen edut ovat kalliilla tehtyyn massauutisointiin verrattuna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

”Hyvä systeemiajattelija oppii analysoimaan mitä tahansa!”

Muistaakseni analyysisi siitä miksi nousuvesi on 2x/vrk oli harhainen.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

En ole sellaista kirjoittanut.
Pysyisit asiassa, Lauri. Sinulta ei koskaan saa mitään positiivista, mutta jyrkästi olet arvostelemassa muita. Pystyn analysoimaan kyllä sinunkin luonnettasi, jos haluat sen kuulla.

Toimituksen poiminnat