erkkilaitila1 Vastuullinen yhteiskunta

Sote - kriisi systeemisenä ilmiönä: haasteet, riidat ja ratkaisut videona

  • Nasevin selitys soten tilanteesta: kesä 2018. Riitojensa takia pulassa. Tekstissä linkit siihen.
    Nasevin selitys soten tilanteesta: kesä 2018. Riitojensa takia pulassa. Tekstissä linkit siihen.
  • Eivätkö soten toteuttajat tunne projektien alkeitakaan? Nostalginen kuva 1970-luvulta.
    Eivätkö soten toteuttajat tunne projektien alkeitakaan? Nostalginen kuva 1970-luvulta.

Tuhansien ja tuhansien sote-kirjoitelmien rinnalle ajatusten selkeyttäjäksi tarjotaan tässä video (powerpoint myös), missä tulee esille hyvät ja pahat ja rumat. Analyysi perustuu PESTLE - viitekehykseen (Politiikka, Talous, Yhteiskunta, Teknologia, Lainsäädäntö ja Ympäristönäkökulma).


Lähdin liikkeelle parhaimmasta aineistosta, joka kohtuudella hahmotettavissa, ja se oli professori ja lääkäri Lasse Lehtosen kirjoitukset hänen US blogissa tämän vuoden ajalta. Otin 10 uusinta haastetta ja tein niistä kysymyspatteriston. En ole tämän alan asiantuntija, mutta systeemiosaajana muotoilin sellaiset skeemat ja kuvat, joista olisi mahdollista alkaa toimivan ratkaisun luonnostelu, mallintaminen, suunnittelu ja jopa koodaus syntyneistä rajapinnosta alkaen. Kokonaisuudessaan sote -- tehtiinpä sitä niin tai näin -- on joukko systeemeitä.


Ihmiset muodostavat ne pehmeät systeemit ja teknologia investointeineen ne kovat systeemit. Sellainen on maailmamme jo nyt, ja tämä asetelma tunnetaan systeemitieteiden yhteisöissä ympäri maailman.

Olen kartoittanut kybernetiikan ja muiden tieteiden parhaita ideoita vuosikymmenen ja löytänyt hyvä ketjuja, joiden kautta pääsisi kehittämään vaikka Apotin kaltaisia softia ihan itse. Apotin kehittäjäkin tässä tulee esille niine vaikeuksineen, mitä se sotelle tuottaa.


Tässä lähestulkoon tuhotaan yhteiskuntaa?, vaikka olisi tarkoituksena parantaa sairaita

Voiko suunnitelma pahemmin epäonnistua? Täystuholta tämä hanke vaikuttaa, koska riidat puolueiden välillä ja oppositoon nähden ovat niin suuria. Kapinaliikkeitä Suomen hallinnossa ei liene nähty toisen maailmansodan jälkeen. Viha yltyy kaikissa medioissa.  Tietämystä ei arvosteta, ja "asiantuntijat" ovat näissä otoksissa olleet kapea-alaisia maistereita.

Systeemiajattelussa tulisi mielestäni soveltaa kokonaisnäkemystä eli asettua aina ongelman suhteen aina vähintäänkin yhtä tasoa valitun konseptin yläpuolelle. Niinpä soten suhteen on oikeutettua arvostella sen toimijoita, jos ilman heidän muuttumistaan tai korvaantumista paremmilla tekijöillä ongelmaa ei saada koskaan korjattua.


Omia mielipiteitä

Olen samaa mieltä kuin Lehtonen, lähes 100%:n tarkkuudella. Paljolti yhdyn samaan ajatteluun kuin Jan Vapaavuori, koska pääkaupungin valtava omaisuusmassa ja suuret vastuut suuresta osasta maata tulee ottaa lähtökohdaksi kehitettäessä uudistuksia, jolloin pitäytyminen hallituissa muutoksissa on hyve, ettei parhaiten menestyvä osa maasta joudu sekasortoon.

Systeemien tulee antaa organisoitua itse, ja sen takia keskussairaaloille tulee antaa mahdollisuudet itsenäiseen kehittymiseen, ilman poliittista pakkoa, koska poliitikkojen esityksillä on tapana vielä muuttua tuuliviirin tavoin.

Yksinkertaisuus on hyve ja se tulee systeemiajattelussa korostetusti esille metodiikassani. On mahdollista alkaa idean kehittäminen pelkästä ytimestä ja joskus "bootstrap" tuottaa parhaimman tuloksen, mutta ei suinkaan maanlaajuisessa hankkeessa.


Tämä viestintätapa (kuten edellinen esitys Italian kriistä) on uudenlainen tapa välittää tietoa, malleja ja suunnitelmia aiheesta toiseen joukkoistamistakin varten (crowdsourcing). Laitoin tässä siis Lehtosen esityksiä soten kehittämiseksi kiertoon. Kiitoksia hänelle valtavasta esityöstä mitä hän jatkuvasti tekee tämän aiheen järkevöittämiseksi.


Seloste on luettavissa ja katsottavissa täältä:

http://metayliopisto.fi/sote-kriisi-kesa-2018-paras-kasitys-saadaan-systeemisin-keinoin-kaavioina-perusteluina-ideoina-ratkaisuina/ Sen voi selata powerpointtina täältä: https://tinyurl.com/yhcckhgx6

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Mainittakoon vielä, että lakiesitysten kokonaispituus Krista Kiurun sanoin oli 3.850 sivua. En muista oliko siinä perustuslakivaliokunnan lausunnon lisäksi myös sote- ja maku-lait.

Joka tapauksessa Paavo Väyrynenkään ei ehtisi lukea niitä syksyyn mennessä läpi. Yhteiskunnan ei pidä jatkossa olla ihmisten uuvuttamista tekstipinoihin. Sitä varten olen kehittämässä uudenlaista ideointisysteemiä, samoin kuin on kehittymässä Visuaalisen lain periaate.

IT-ihmiset osaisivat laatia tällaisia ratkaisuja viestiä keskenään kaikesta teknologiasta (kova osuus), mutta silloin muut ihmiset jäisivät tiedosta paitsi ja jäisi humanistinen näkökulma (pehmeä näkökulma) huomioimatta.

Toimituksen poiminnat