erkkilaitila1 Vastuullinen yhteiskunta

Kreikan ja EU:n kriisi ei ratkea zombi-tason ajatuksilla

 • Kreikka on inhimillinen ja taloudellinen tragedia. EU:ssa se ei tule selviytymään.
  Kreikka on inhimillinen ja taloudellinen tragedia. EU:ssa se ei tule selviytymään.
 • Zombitalous: 6 argumenttia, kuolleena syntynyttä ajatusta.
  Zombitalous: 6 argumenttia, kuolleena syntynyttä ajatusta.

Viime perjantaina Petteri Orpo yhdessä EU:n korkeimpien päättäjien kanssa juhlivat voittona saavutusta, kun lainvastaiset bailout-toimenpiteet voitiin lakkauttaa ja vastuu Kreikasta siirtyi Euroopan vakauselimelle (ESM), joka on kyseenalainen osakeyhtiö ilman vastuuta ulosmittaamassa rahaeriä valtioilta.

Se on itsessään omanlaisensa zombi, mikä on prof. John Quigginin lainaama käsite tarkoittamaan voodoo-uskonnon riittiä, kun palvotaan haamuja, kuolleista uudestaan heränneitä olioita.


Juuri kukaan talouden huippuasiantuntija ei hyväksy EU:n rahapolitiikkaa

Kehittelin päätelmät Kreikan tilanteesta videoksi, koska halusin perustella itselleni ja muille mitä oikein on tapahtumassa. Hyvää selkänojaa tähän sain IMF:n pääjohtajalta Christine Lagardelta mm videolähetyksestä, missä hän ilmaisee huolensa koko Euroopan nuorisosta, jota repii köyhyys, eriarvoisuus ja epäsosiaalisuus sekä käsittämättömät ristiriidat (Imuutkin kuin talous). Se on nähtävissä täällä.


Kuusi kuolleena syntynyttä ajatusta, jotka vievät EU:ta kohti tuhoa (John Quiggin)

 1. markkinoiden automaattinen vakauttaminen
 2. tehokkaiden markkinoiden hypoteesi
 3. dynaamis-stokastinen yleisen tasapainon malli
 4. vaurauden valumavaikutus
 5. yksityistämisen ihanne
 6. elvyttävä budjettikuri

Parhaimmat yhteiskunnan elimet (ehkä Sitra?) voisivat järjestää julkisen keskustelun näistä argumenteista esim. Porin Suomi-areenassa. Kuka näihin uskoo, ja kuka ei? Kuinka rehellisesti kokoomukselaiset uskovat politiikkaansa?

Tietoa kirjasta Zombitalous mm. täällä:  https://matkallatuntemattomaan.wordpress.com/2014/03/22/john-quiggin-zombitalous/

Euroopan vakauselimen logiikkaa on täällä kriittisesti arvioinut Jan Finskas. Esko Seppänen on kirjoitellut aiheeesta monissa kirjoissaan sekä Chomsky, Roubini, Piketty, Stiglitz, Krugman jne.

Selostukseni itse asiasta löytyy Metayliopiston sivustolta, missä on 200 muutakin esitystä tieteestä ja yhteiskunnasta, kaikki hyvää tarkoitusta kohti pyrkien tehtynä: http://metayliopisto.fi/kreikan-velanhoidosta-sopu-miten-kay-kreikan-ja-...

Selviääkö Kreikka?

Tämä on moniulotteinen kysymys, koska riskejä on rajattomiin. Satavarmasti Kreikka ei tule täyttämään ylijäämätavoitetta pitkään aikaan eikä maksivelkaantumistavoitetta koskaan, koska sen elinkeinoelämä on niin suppeaa verrattuna parhaisiin EU-maihin, joiden kanssa se tässä sanktiopelissä joutuu kilpailemaan  -- paradoksi sekin, minkä järjettömyydestä kaikki talousnobelistit ovat yhtä mieltä.

Vastakohta järjettömälle sekoilulle löytyy systeemiajattelulla. Se on yhteistyölähteistä ajattelua, mitä vuosien ajan olen kehittänyt parhaaseen tieteeseen pohjautuen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat