erkkilaitila1 Vastuullinen yhteiskunta

Hyvä/paha - asetelma nyky-yhteiskunnassa

  • Video hyvän ja pahan asemasta yhteiskunnassa: BetaCodex - menetelmä
    Video hyvän ja pahan asemasta yhteiskunnassa: BetaCodex - menetelmä
  • Thatcherin haamu kummittelee Suomenkin politiikassa. BetaCodexin 12 lakia ovat parhaat tavat organisaatioille avautua.
    Thatcherin haamu kummittelee Suomenkin politiikassa. BetaCodexin 12 lakia ovat parhaat tavat organisaatioille avautua.

Otsikon teema on hyvin abstrakti, mutta silti niin ajankohtainen Suomessa ja EUssa.

Sen olemus on peräisin yhteiskuntakybernetiikasta, mitä on mainiosti aikanaan edistänyt Yrjö Ahmavaara. Minusta on tullut hänen kirjojensa ihailija, mutta tutkijana ihailen myös satoja ja tuhansia muitakin teorioita ja menetelmiä. Systeemiajattelu on tapa yhdistää parhaita teorioita, mitä maailmalla koskaan on luotu.

Valitettavasti käsitys tiedosta ja toimivuudesta ja logiikasta ei ole muotia, ja siitä johtuukin valtava sekaannus kaikkialla. IT-alan tohtorina olisin 10 vuoden aikana auttaa IT-alalla väitökseni pohjalta, mutta en kelvannut yhteenkään projektiin, en edes valtioneuvoston digi- tai tekoälyhankkeisiin, vaikka minulla on niistä kymmenien vuosien kokemusta yrittäjänäkin. Byrokraatit olivat vallanneet kaikki etenemistiet itselleen.

Näin olen päätynyt pohtimaan pahan olemusta. Miksi ihmisiä eristetään, pakotetaan ja laitostetaan (pakkotyöllistäminen), eikä kehitetä fiksuja valtakunnallisia ja maailmanlaajuisia hankkeita mm. IT-infrastruktuurin jalostamiseksi seuraavalle kehityksen asteelle, mihin itse olisin ollut valmis jopa tutkimusmaailman kärjen tasolla?

Miksi maailmantalous on romahtamaisillaan velkakuplaansa ja johdannaiskriisiin? Tästä päädytäänkin yhteen perusongelmaan. Se on ihmisten ahneus ja kulttuurin vääristymät. Ne tulevat näkyviin isojen systeemien tasolla makrorakenteiden sorrossa mikrorakenteita (ihminen) vastaan. Margaret Thatcher ja Ronald Reagan loivat 1970-luvulla tavan jankuttaa eli TINA-periaatteen: There Is No Alternative. Se alkoi hyödyntämään Wienin ja Chicagon talouskoulukuntien oppeja leikata valtioiden kustannuksia, supistaa tutkimusta ja asettaa ihminen koneen arvoon, mikäli yleensä sattuu toimintakykyinen edes siihenkään. Se oli ordoliberalismin alku.

Tämä näkemykseni on osittain subjektiivinen. Olen perustanut Metayliopisto - foorumin edistämään systeemiajattelua ja kannustamaan kansalaisia omaehtoiseen kehitys- ja ajattelutyöhön kaikkien meidän parhaaksi. Jokainen voi luoda omanlaisiaan käsityksiä, joista luoda yhteistä tulkintaa. Se toimii täysin eri tavoin kuin yliopistojen tiedekunnat, jotka ovat sitoutuneet tähän leikkauskuriin: lean - ajatteluun, mitä autotehtaan mallia ne todellakin pitävät edistysaskeleena, vaikka se luotiin Toyotalle jo viime vuosituhannella.

Oheisessa videossani (selostus löytyy täältä: https://tinyurl.com/y7cd2s76) analysoin nyky-yhteiskuntaa BetaCodex - menetelmällä, joka on luotu kybernetiikan teorioitten pohjalta muuttamaan yhteiskuntaa avoimeksi. Avoimuus varmistaa yhteiskunnassa monta asiaa, poistaa vääristymiä sekä saa resurssit pyörimään ihan uudella tavalla, mikä luo lopulta menestystä. Avoimuus mahdollistaa narsistien ja psykopaattien raivaamisen pois johtopaikoilta, koska heidän piirteistään systeemiajattelu osaa antaa kriittistä tietoa.

Olen vaihtanut viestejä vetäjänsä Niels Pflaegingin kanssa usein. Hän arvostaa Metayliopiston ideaa systeemijournalismi, mikä tarkoittaa viestintää systeemi-tasolla, meta-ajatellen ideoita ja haasteita periaatteina ja ratkaisuina pohtien -- ihmiseltä ihmiselle. Metayliopiston videosarja alkaa olla maailman laajimpia, noin 200 tunnin verran opetus- ja ideointivideoita maailman parantamiseksi.

Tervetuloa kaikki mukaan myös Beta-maailmaan: https://betacodex.org/about/an-invitation/, pois pakottavasta kurjuudesta. Haluamme tehdä yhteiskunnan avoimeksi, ja Metayliopisto haluaa olla ehdottamassa yhdessä BetaCodexin kanssa kuinka se tapahtuisi.

Jaan tätä videota itse Eduskuntaan kyberneettisen keskustelun herättämiseksi näin vaalivuoden alla.

Selostus teemasta ja videosta Metayliopiston sivustolla:  https://tinyurl.com/y7cd2s76

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Suurin osa US Puheenvuoron kirjoituksista liittyy hyvä-/paha - kysymykseen. Suuri osa on populistisia, suuri osa oman arvon tunnossa tunteellisesti kirjoitettuja, osa tarkoituksellisesti puolueellisia tai ironisia, mutta vain harvat perustuvat todelliseen, itse hankittuun tietoon.

Hyvä/paha - kysymys taitaa olla tabu, koska se liittyy etiikkaan ja oikeudentajuun. Eihän länsimaisessa järjestelmässä mitään oikeudentajua saa tuoda esille? Onko parempi kuunnella valtajärjestelmää?

On parempi vain jököttää ongelmissaan, kuin yrittää ratkoa niitä, missä joutuu epämukavuusalueelle. Business as usual.

Toimituksen poiminnat