erkkilaitila1 Vastuullinen yhteiskunta

EU on edelleen eräänlainen kartelli; DiEM25 liike haluaa modernisoida Euroopan

 • Varoufakis pyrkii EU:n parlamenttiin Saksan kiintiön kautta. Runsaasti videoita löytyy netistä.
  Varoufakis pyrkii EU:n parlamenttiin Saksan kiintiön kautta. Runsaasti videoita löytyy netistä.

Kuten tunnettua, Euroopan yhteisö (EU) sai alkunsa hiili- ja teräsliittoumasta, kartellista, jonka tarkoituksena oli edistää muutaman maan teollisuuden etuja. Se todetaan Democracy in Europe Movement julkilausumissa, joiden tarkoituksena on palauttaa Eurooppa demokraattiseksi valtioiden liitoksi vuoteen 2025 mennessä.

Se on Kreikan entisen finanssiministerin, Yaris Varoufakisin, ideoima liike: "DiEM25 - Euroopan Unioni on demokratisoitava tai se hajoaa!" Manifestin on suomentanut Katariina Pietilainen.

Varoufakis ja muut johtajansa ovat sitä mieltä, että Eurooppa ei kehity nykyisin keinoin, vaan sitä on tarkasteltava järjestelmäkriisinä, jolloin tarvitaan jämäkän systeemisiä otteita. Olen itse täydellisesti samaa mieltä nähtyäni ja koettuani Suomen tieteen, koulutuksen ja IT:n ja koko maanosan talousjärjestelmän tilan.

Manifestissa mainitaan (suomeksi) mm. näin:

"Hajaantuvan EU:mme sydämeen kätkeytyy petos: hyvin poliittinen, ylhäältä alas tapahtuva suljettu päätöksentekoprosessi esitetään ”epäpoliittisena”, ”teknisenä”, ”prosessuaalisena” ja ”neutraalina”. Sen tavoitteena on estää eurooppalaisia harjoittamasta demokraattista kontrollia koskien rahojaan, työympäristöään ja ympäristöään. Tämän petoksen hinta ei ole vain demokratian loppu vaan myös kurja talouspolitiikka:

 • Euroalueen taloudet ollaan marssittamassa kilpailullisen talouskurin kielekkeen yli aiheuttaen pysyvän laman heikoimmissa maissa ja alhaisen investointiasteen ydinmaissa.
 • Euroalueen ulkopuoliset EU-maat on etäännytetty etsimään tulevaisuudennäkymiä ja kumppaneita epäilyttävistä paikoista, joissa ne todennäköisesti tulevat kohtaamaan läpinäkymättömiä, pakottavia vapaakauppasopimuksia, jotka heikentävät niiden suvereniteettia.
 • Ennennäkemätön epätasa-arvoisuus, hiipuva toivo ja misantropia kukoistavat koko Euroopassa"

Keinot Euroopan uuteen alkuun

Lainaus tekstistä:

"Vilppi EU:n ytimessä syntyi tuottaen institutionaalisen sitoumuksen toimintaan, joka synnyttää masentavan taloudentilan sekä kurjuutta, joka olisi vältettävissä. Samanaikaisesti ne yksinkertaiset periaatteet, jotka itsevarmempi Eurooppa joskus ymmärsi, on hylätty:

 • Sääntöjen tulisi olla olemassa palvellakseen eurooppalaisia, ei toisinpäin
 • Valuuttojen tulisi olla välineitä, ei itseisarvoja
 • Yhteismarkkinat ovat yhteneväisiä demokratian kanssa vain, jos niihin sisältyy yleiset, demokraattisesti valitut ja rakennetut puolustuskeinot heikommassa asemassa olevien eurooppalaisia ja ympäristöä varten
 • Demokratia ei voi olla ylellisyys, joka on varattu velkojille ja viety velallisilta
 • Demokratia on välttämätön keino rajoittaa kapitalismin kaikista kamalimmat, itsetuhoiset virtaukset ja avata ikkuna uusille näkemyksille sosiaalisesta harmoniasta ja kestävästä kehityksestä."

Näissä havainnoissa on ilahduttavasti systeemisyyden oivaltamisen merkkejä. EU on valtaisa joukko päällekkäisiä, rinnakkaisia ja erilaisia rakenteita, alakulttuureita ja vedätyksiä, joilla on omat arvot ja oma tilansa. Mitä enemmän niitä pakottaa samaan muottiin, sitä lähempänä ollaan pakkovaltaa. Rahasta on tullut ikään kuin Ilmestyskirjan peto uhaten syödä kaiken, mikä on sille arvokasta.

Avoimuus on paras systeeminen arvo tukemassa ihmisyyttä

Edelleen lainaus, mistä aniharva kehtaa olla eri mieltä:

"Kun meiltä (DiEm25-liike) kysytään, mitä me haluamme ja milloin me sen haluamme, vastaamme:
HETI: Täysi läpinäkyvyys päätöksentekoon.

 • Eurooppa-neuvoston, Ecofinin, FTT:n (Finanssitransaktiovero) ja Euroryhmän kokoukset reaaliaikaisesti internetiin esitettäväksi.
 • Euroopan keskuspankin neuvoston kokousten pöytäkirjojen julkistaminen muutama viikko niiden pitämisen jälkeen
 • Kaikkien olennaisten asiakirjojen, jotka ovat keskeisiä neuvotteluissa, jotka vaikuttavat jokaisen Eurooppan kansalaisen tulevaisuuteen (esim. TTIP, ”bail-out”-velat, Britannian asema), saattaminen ladattavaksi nettiin
 • Pakollinen lobbarirekisteri, joka sisältää lobbareiden asiakkaiden nimet, lobbareiden palkkioiden suuruuden ja sen kuinka usein lobbarit tapaavat virkamiehiä (niin valittuja kuin ei-valittujakin)

"Saamme innoituksemme järjen, vapauden, suvaitsevaisuuden ja mielikuvituksen Euroopasta, jonka edellytyksiä ovat avoimuus, todellinen solidaarisuus sekä autenttinen Demokratia."

Julkilausuma luettelee 19 määritelmää haluamalleen Euroopalle. Tässä niistä ensimmäiset:

"Tavoittelemme:

 1. Demokraattista Eurooppaa, jossa kaikki poliittinen valta kumpuaa Euroopan suvereeneilta kansoilta
 2. Avointa Eurooppaa, jossa kaikki päätöksenteko tapahtuu kansalaisten valvonnan alla
 3. Yhdistynyttä Eurooppaa, jossa kansalaisilla on yhtä paljon yhteistä yli kansallisvaltioiden rajojen kuin niiden sisällä
 4. Realistista Eurooppaa, joka asettaa tavoitteekseen radikaalien, mutta mahdollisten demokraattisten reformien toimeenpanon..."

Mielipiteitäni tästä liikkeestä

Siinä on erittäin paljon selkeitä havaintoja Euroopan tilanteesta analysoituna. Hanke ei ole kommunistinen eikä sosialistinen, vaikka joillakin sen jäsenillä olisikin taipumusta kääntää sitä uudenlaiseksi pakkovallaksi.

Jos liikkeen julkilausumasta otetaan parhaat havainnot ja parhaat tavoitteet saadaan kenties paras politiikan agenda, millä maanosa saataisiin pois tästä synkästä ja autoritäärisestä, tietoa halveksivasta moodista, mistä itse olen joutunut kärsimään yli 10 vuotta.

Olen luonut omien päätelmieni pohjalta muutamassa vuodessa Metayliopisto - nimisen systeemiajattelun foorumin ja sille metodiikan, jota varmuudella voitaisiin hyödyntää uudistettaessa Eurooppaa voimallisesti. Vastuullinen tekoäly on sen pääteemoja, ja siitä on valmistumassa jo kolmas kirja.

Suomen DiEM25 - liikkeen FB-sivu löytyy täältä: https://www.facebook.com/groups/diem25fi/

Seuraava kokouksemme on ensi lauantaina 11. toukokuuta Helsingissä. Tämä on yksi tapa kehittää Eurooppaa rauhanomaisin keinoin, järkiperäisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Manifesti löytyy täältä: https://diem25.org/manifesto-long/

Jokainen saa olla sen kohdista eri mieltä. Toteutuakseen jokainen hanke vaatii konkretiaa ja jonkinlaisen konsensuksen. Demokratiassa kansalainen lähtee puolustamaan hanketta.

Harvat silti ymmärtävät vääristymiä, jos oikeanlaista vaihtoehtoa ei ole koskaan kohdannut. Se aiheuttaa juuri taantumisen, mitä vallanpitäjät käyttävät surutta hyväkseen.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

DiEM25 ei tarjoa systeemisesti kovin paljon uutta. He tarjoavat vasemmistolaisempaa politiikkaa, mutta kuitenkin siis vain yhtä politiikkaa, jota sovellettaisiin kaikkiin. Varsinainen systeeminen kehitysaskel olisi siirtyä enemmistödemokratiasta moniulotteiseen demokratiaan, suurimpien poliittisten ideologioiden itsehallintoon. Silloin ei rakennettaisi Euroopan kokoista järjestelmää, jonka tavoitteena on saattaa koko Euroopan väestö oikeistolaisen tai keskustalaisen tai vasemmistolaisen politiikan alaisuuteen, vaan kaikki nämä kolme (ja monta muutakin) ideologiaa esiintyisivät rinnakkaisina, ja palvelisivat omia äänestäjiään samassa Euroopassa ja samoissa valtioissa. Silloin toteutuisi sellainen ennen kuulumaton asia, että yksittäinen ihminen voi oikeasti valita politiikassa jotain suoraan omaan elämäänsä: yksilö voisi valita, minkä poliittisen virtauksen alaisuudessa hän haluaa elää.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Hei Ion,
mielestäni suunnitelma ei vielä ole pitkällä, siis konkreettinen.
Analyysi on kuitenkin jo hyvä alku.

Miten olet hankkinut tietosi moniulotteisesta demokratiasta?

Minua kiinnostaa systeemitieteilijänä kaikki systeemiset mallit, joita piirtelen kuvioiksi ja esitän videoina. Katson sivustoltasi ideasi, ja jos se näyttää kompaktilta, teen siitä kyberneettisen tulkinnan.

Suurin ongelma nyky-Euroopassa on poliittikkojen keskinkertaisuus. Heiltä puuttuu laajat tiedot ymmärtää muuta kuin oma lokeronsa. Siitä aiheutuu nämä loputtomat riidat, lobbaukset ja väärinpeluu yleensä. Sama näkyy Suomen hallituksen uusissa työryhmissä. Se näkyi soten kaatumisessa.

Kovin vähän toiveita on Euroopan tilanteen korjaantumiseksi.

Mutta mietitään kuitenkin mitä tehdä. Eurovaaleissa pitää äänestää sopivaa ryhmää. Mikähän se olisi?

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Eu on korruptiokäärmeiden tyrannia ja euro on mätävaluutta. Molemmat on hajotettava!

Toimituksen poiminnat